Wat houdt een pasconsult in?

Hieronder leest u in een kleine samenvatting waar ik onder andere allemaal op let tijdens een pasconsult.

 

Stap 1: 

We beginnen vanaf de grond. Ik beoordeel uw paard op stand. Hoe is het paard gebouwd en op de wereld gezet. Wat is de stand van de benen. Is het paard rond of ovaal geribt. Wat is de stand van zijn schouder. Is de hals hoog of laag aangezet. Is de schoft hoog, laag, lang en/of kort. Is het paard recht, opwaarts of neerwaarts gebouwd. Heel belangrijk is de vorm van de rug, is deze hol, bol of recht, is deze lang of kort.

 

Stap 2:

Dan komen we bij het zadel. Wat is de vorm van de boom en het kopijzer. En past deze bij de vorm van de rug en schoft/schouders van het paard. Kan het paard genoeg onder het zadel door. En ligt het niet op de schouders. Eerst leg ik het zadel er los op, om te beoordelen wat de druk verdeling is. Als voorbeeld we hebben een paard met een hole rug voor ons staan, het zadel heeft een vrij rechte boom met weinig curve. U kunt zich voorstellen dat het zadel alleen voor en achter draagt, en in het midden niet. Dit noemen wij bruggen. Het zadel vormt als het ware een brug tussen het voorste gedeelte van het draagvlak en het achterste gedeelte van het draagvlak. Dit is een voorbeeld dat het zadel niet bij uw paard past. We zouden altijd een aanpassing kunnen maken, maar optimaal gaat het niet worden. 

 

 

Stap 3:

Er nu vanuit gaande dat het zadel wel bij de vorm van de rug van uw paard past, maar voorover ligt. Ligt de schoft goed vrij, niet alleen bij de kop van het zadel maar ook verder naar achteren. Komt het zadel niet voorbij de 18e rib in het lendenen gebied? 

 

Stap 4:

We gaan aansingelen. Weer controleer ik de druk en schoft vrijheid. We gaan rijden, ik let op wat er met uw houding gebeurt. Wat doet u met uw bovenlijf en onder lijf en welke houding uw neemt het paard onder het zadel aan. Welke (on)gemakken vallen mij op. Ik zal u vragen om verschillende oefeningfen te rijden. En door u vragen te stellen over de oefeningen probeer ik mijn conclusie te trekken.

 

In dit geval zal ik het zadel voor opvullen en laten afvloeien naar het midden. Zodat de drukverdeling gelijk is en het zadel een mooie links, rechts, voor en achter balans heeft. Waardoor u weer op het juiste zwaartepunt van uw zadel komt te zitten. En weer een juiste beenligging heeft. Na de aanpassing gaan we weer opnieuw rijden en alles opnieuw beoordelen en doornemen.

 

Stap 5:

Als laatse maak ik een template van het paard waar ik bovengenoemde informatie en aanpassingen op noteer. Ook maak ik een aftekening van de schouder en 3 vingers achter de schouder. Dit doe ik na het rijden omdat de spieren dan mooi vol gelopen zijn en ik een beter idee krijg van het totaal beeld. Hierdoor kunnen we de groei van de bespiering ook mooi monitoren

 

U zit ongeveer 1,5 uur met mij opgezadeld ;-)

 

Tot snel bij Zadelpasservice MCD!